fallback

Заявленията при безработица в САЩ нараснаха до петседмичен връх

Третото поред нарастване в броя на заявленията при безработицата идва след разочароващите данни от миналата седмица за новите работни места

20:00 | 13.06.19 г. 7

Броят на заявленията при безработица в САЩ неочаквано нарасна, достигайки петседмичен връх, като по този начин се засилват сигналите за потенциално охлаждане на пазара на труда, съобщaва Bloomberg.

Заявленията при безработица се увеличиха до 222 хил. през седмицата, приключила на 8 юни.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-точна мярка за пазара на труда заради намаляването на волатилността от седмица до седмица, достигна 217,75 хил. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха заявленията при безработица да бъдат 215 хил.

Равнището на безработица сред хората, които имат право на обезщетения, е 1,2%.

Третото поред нарастване в броя на заявленията при безработицата идва, след като през миналата седмица бяха отчетени новооткритите работни места, които се разминаха с всички прогнози. Въпреки че заявленията при безработица остават близо до исторически ниски нива, признаците за по-широка икономическа слабост започват да се проявяват при различни индикатори от производството до продажбите на дребно.

Новите работни места в частния сектор се увеличиха с 27 хил., след като данните за април бяха ревизирани в посока надолу до 271 хил. За сравнение, средната оценка от проучването на Bloomberg сочеше 185 хил. работни места.

Картината може да се влоши дори още през следващите месеци заради засилващото се напрежение между САЩ и някои от най-големите му търговски партньори.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
fallback